In gesprek met Adoptiepedia

Twee weken geleden op zondag was Adoptiepedia te zien in de allerlaatste aflevering van ‘De wereld van de Chinezen’, een documentaire gepresenteerd door Ruben Terlou. De opnames zijn alweer een halfjaar geleden en ondertussen is Adoptiepedia flink aan de weg aan het timmeren.

In een interview met Yanne proberen we erachter te komen wat Adoptiepedia is en wat haar persoonlijke drijfveren zijn.

Welkom Yanne, hartstikke leuk dat je tijd hebt om mee te doen aan dit interview. Allereerst ben ik benieuwd, wie je bent en wat je in je dagelijks leven doet en hoe AP op jouw pad is gekomen?

“Mijn naam is Yanne (26) en ben verantwoordelijk voor de marketing & communicatie. Door corona had ik meer vrije tijd en een groot deel van die tijd heb ik gebruikt om mij meer te verdiepen in mijn biologische achtergrond. Zodoende kwam ik Adopotiepedia tegen op Instagram en heb ik een mailtje gestuurd. De rest is geschiedenis. In mijn dagelijks leven werk ik bij FrieslandCampina dus dat is iets heel anders”.

Hoe zou je Adoptiepedia omschrijven voor iemand die nog niet bekend ermee is?

“Adoptiepedia is de eerste belangenorganisatie voor Chinees & Taiwanees geadopteerden. Officeel zijin wij opgericht in maart 2020 door Nikwi Hoogland, Hong-Lin Stoffels en Simone Sommers.

Een grappig weetje is dat Adoptiepedia is afgeleid van ‘Wikipedia’. Het doel van Adopotiepedia is het verzamelen en samenbrengen van relevantie informatie voor Chinees en Taiwanees geadopteerden.

Kortom, enerzijds willen we als platform de ruimte bieden en een luisterend oor zijn voor de verhalen en ervaringen van Chinees en Taiwaneese geadopteerden en anderzijds willen we juist ook meer bewustzijn creëren in de maatschappij wat het betekent om geadopteerd te zijn en met welke zaken je moet dealen in je leven”.

Dat klinkt inderdaad als een mooi streven, hoe probeert Adoptiepedia dat te bereiken?

“Goede vraag”, glimlacht Yanne. “Adoptiepedia heeft verschillende projecten zoals ‘Project Instagram’ Project Dumplingdag en Project Adoptiegenootschap. Met Instagram willen we geadopteerden een podium bieden om hun verhaal te doen en tegelijkertijd op een laagdrempelige manier informatie plaatsen over China en Taiwan”.

“Het kan natuurlijk zijn dat iemand persoonlijke vragen heeft met betrekking tot adoptie, hiervoor hebben wij het project Adoptiegenootschap. Je kan dan een berichtje naar ons sturen met vragen of dingen waar je tegenaan loopt. We hebben ook buddy coaches die ons hiermee helpen. Hiermee kan je bijvoorbeeld éénmalig een gesprek mee hebben of vaker, het ligt maar net aan je behoefte”.

“De Dumplingdagen staan in het teken van elkaar ontmoeten en samen dumplings vouwen en eten”, vult Yanne aan. Het is ontzettend waardevol om andere geadopteerden te ontmoeten en niet alleen omdat ze geadopteerd zijn, maar ook om nieuwe mensen te ontmoeten die een soortgelijk verhaal met zich meedragen. Dat schept toch een band en hoe leuk is het als je ondertussen ook nog eens lekker kan eten? :)

Momenteel is Adoptiepedia bezig met een crowdfunding. Hoe zien jullie de toekomst van Adoptiepedia en hoe wil je het geld gaan inzetten?

“Klopt”, knikt Yanne bevestigend. “We zijn bezig met een crowdfunding en ons streefbedrag is 14.500 euro. Dit geld willen we gebruiken zodat Adoptiepedia nog beter kan aansluiten op de behoeften van geadopteerden. Voor de exacte verantwoording kan je ons een mail sturen”.

“In al onze plannen proberen we de verbindende factor in het oog te houden. Projecten die we nu al hebben, zoals de dumpling dagen willen we graag behouden. Kijkend naar de toekomst, willen we (kleine) zoekreizen realiseren. Hoewel we dit op verschillende manier voor ons zien, kan het zoeken naar je ouders in China erg emotioneel en lastig zijn, ook qua informatie en procedures. Adoptiepedia hoopt met dit doorlopende project (wat nog moet starten), steun en (h)erkenning te bieden aan geadopteerden en hen te helpen in dit zoekproces”. Een ander project dat Adoptiepedia graag zou willen starten is het geven van taalcursussen. Uit hun network hoorden ze dat veel geadopteerden een link met hun geboorteland missen. Het leren van Mandarijn kan helpen om meer verbinding te ervaren”.

Wat zijn je eigen ambities binnen Adoptiepedia?

“Hmm, goede vraag”, zegt Yanne, terwijl ze nadenkt. “Wat ik erg mooi zou vinden is dat Adoptiepedia bekender is in heel Nederland en dat nog meer geadopteerden ons weten te vinden. En dat we tegelijkertijd echt een plek kunnen bieden waar ze terecht kunnen met hun vragen”.

Dat lijkt mij een mooi afsluiter. Nog een laatste vraag, waar kunnen mensen jullie vinden en eventueel doneren?

“Uiteraard Instagram, Facebook”. “En Adoptiepedia bestaat op 20 maart 1 jaar en dan gaat ook onze officiële website online!”, antwoord Yanne blij. “Verder kan je ons bereiken op info@adoptiepedia.nl”. Doneren kan ook via de startpagina www.adoptiepedia.nl en vie de bio in hun Instagramaccount.

Dan wil ik hierbij het fijne gesprek afsluiten en wil ik je bedanken voor je enthousiasme en tijd.

Doneren kan nog tot en met vrijdag 19 maart. Ben je benieuwd naar wat Adoptiepedia nog meer gaat doet, volg hen dan zeker op Instagram. En de aflevering met Ruben Terlou is ook het terugkijken waard.